Een snellere website met deze rappe tips
Zeg nou zelf, je wilt als consument toch ook niet wachten op sitepagina's om te laden? Een trage website kan je als ondernemer dan ook kostbare tijd en geld kosten. Je verliest potentiële klanten en inkomsten als je site die potentiële 'call to actions' niet weet te vertalen in mooie verkoopcijfers. Daarom geven we je hier op ons race-rappe ZoKiesje.nl graag acht snelle tips voor een snellere website.
Klaar voor de start? Je hebt geen tijd te verliezen!
Invloed van paginasnelheid op je sales
Laten we beginnen met enkele statistieken over paginasnelheid en hoe deze je verkoop beïnvloedt:
- 7% Van de consumenten verwacht dat een webpagina in 2 seconden of minder laadt.
- 40% Van de mensen verlaat een website die er meer dan 3 seconden over doet om te laden.
- Een vertraging van 1 seconde bij het laden van de pagina kan de conversie verlagen met maar liefst 7%.
- Als een e-commerce site 10.000 euro per dag verdient, kan een paginavertraging van 1 seconde mogelijk 250.000 euro per jaar aan verloren omzet kosten.
De snelheid van je website heeft ook invloed op je zoekmachineoptimalisatie (SEO):
"Google rankt snellere sites beduidend hoger in haar zoekresultaat!",
stelt webdesign Maastricht bij navraag. En ja, het zijn alleen de kliks die tegenwoordig tellen he! Al met al genoeg redenen om onze acht tips te bestuderen en uit te voeren.
Hoe kies je voor een snellere website?
1. Meten is weten
Begin voor een snellere website eerst maar eens met een zogenaamde baseline snelheidstest. Je kunt dit doen met GTmetrix of Google Page Speed Insights. Zodra je hiermee de meetresultaten hebt verkregen, kan je zien wat de oorzaak is van de 'vertraging'. Hier zijn enkele veelvoorkomende zaken om op te lossen:
2. Optimaliseer de afbeeldingen
Een groot volume van niet-geoptimaliseerde afbeeldingen is vaak de meest voorkomende reden van een trage website. Een goede manier om afbeeldingen te optimaliseren, is om alle afbeeldingen te downloaden en hun MB's te verlagen met software, bijvoorbeeld GIMP of Photoshop. Een beeldkwaliteit geschikt voor web is echt goed genoeg namelijk! Als je WordPress gebruikt kan dit ook simpel met behulp van een plug-in zoals WP Smush.
3. Los JavaScript problemen op
Java script vertraagt je website hoe dan ook, maar nog meer als je het verkeerd gebruikt. Je kunt dat probleem oplossen door meerdere bestanden te combineren en te comprimeren in één bestand. je kunt dit handmatig doen of met behulp van een plug-in.
4. Verminder overmatige HTTP-verzoeken
Het kan op zich geen kwaad om wat extra bestanden te hebben en je hoeft ze niet per se te verwijderen. Probeer het laden van (onnodige) bestanden en scripts van met name 3e partijen te verminderen.
5. Voorkom onnodige cache
Het gebruik van een cache is belangrijk. Wanneer een webpagina wordt geladen, kijkt de browser eerst in de cache, om te zien of de code daar al staat. Omdat sommige van deze gegevens tijdelijk in het geheugen worden opgeslagen, wordt het 'cache' genoemd. Met bijvoorbeeld WP Rocket kan je veel van deze problemen oplossen.
6. Schakel gZIP compressie in
Deze tip is wel speciaal voor je serverbeheerder... De server bepaalt of en hoe lang statische onderdelen door de browser gecached mogen worden. Het inschakelen van gZIP-compressie zal de server instrueren om al je web-objecten te comprimeren in één container voordat het naar een browser wordt gestuurd. Vervolgens zal je website veel sneller laden.
7. Kies snelle hosting
Je webhosting service provider heeft veel invloed op je website prestaties. Net als bij een energieleverancier kan overstappen lonen! Want als je met een twijfelachtige hostingpartij samenwerkt kan je een enorm verschil ervaren zodra je overschakelt. Gebruik een hosting vergelijker voor je keuze of vraag een specialist om advies.
8. Gebruik CDN's
Het gebruik van Content Delivery Networks (CDN's) helpt de tijd te verminderen die nodig is om webpagina's te laden. De inhoud wordt dan namelijk in de buurt van de gebruiker geladen in plaats van het laden van gegevens van je server die zich duizenden kilometers verderop bevindt. Gebruik hier bijvoorbeeld Cloudflare voor.
Een snellere website een specialisme?
Misschien wordt je wat ontmoedigd door al deze technische tips. Het hoeft echter niet allemaal tegelijk en je kan natuurlijk ook een 'snelle' specialist inschakelen.
[Visual een snellere website via Pexels:] van Chris Peeters
[Bronnen:] statistieken van Kissmetrics, vakkennis van ROAR online marketing communicatie en specialist Mindworkz
Schrijf je in voor de snelle nieuwsbrief
01-07-2022 Deel