2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Zo kies je zonnepanelen voor je eigen dak

Zo kies je zonnepanelen voor je eigen dak

Om met je woning meer zelfvoorzienend te zijn, is een hele investering. Toch zijn er al een aantal toegankelijke mogelijkheden om een bijdrage te leveren aan zowel het milieu als je portemonnee. Zo kan je met zonnepanelen je eigen duurzame stroom opwekken uit zonne-energie. Zulke zonnestroom is ook nog eens goedkoper dan de stroom van je energiebedrijf. ZoKiesJe.nl laat graag haar licht schijnen over de vele keuzemogelijkheden in merken, soorten en testen. Verdien jij binnenkort je zonnepanelen terug doordat je direct slim bespaart op je stroomkosten?

Tien tips voor zonnepanelen voor je eigen dak

Lees hieronder eerst de 10 tips om zonnepanelen voor je eigen dak te kiezen en maak dan pas de beste keuze.

zonnepanelen basis 1. Basisvoorwaarden zonnepanelen

We noemen ‘eigen dak’ niet voor niets want je moet eigenaar zijn van het dak waar je zonnepanelen wilt plaatsen. Daarnaast moet je dak ook relatief schaduwvrij zijn om een goed rendement te behalen. Bekijk ook op je dakpannen niet aan vervanging toe zijn of dat je eerst dakisolatie wilt aanbrengen. Door deze verbeteringen in een keer aan te brengen kan je besparen op de totale kosten.

zonnepanelen op dak 2. Waarom wil je zonnepanelen voor je eigen dak?

Als je dak aan de basisvoorwaarden voldoet, bedenk dan eerst waarom je zonnepanelen wil kopen. Zie je het als besparing op je energiekosten, een investering in de waarde van je huis, een bijdrage aan een beter milieu met schone energie of een combinatie daarvan. Dit heeft namelijk consequenties voor je keuzes in de vorm van je investering, de locatie en natuurlijk de productsoort. Zonnepanelen hoeven immers niet perse op je eigen dak; er zijn ook zonnepanelenparken. Verder begint een beter milieu wel bij je zelf maar dat kan ook door meer groene energie af te nemen of door te investeren in groene aandelen. Er zijn zelfs fondsen die beleggen in zonnepanelen op bedrijfsdaken. Hou je doel in ieder geval goed voor ogen bij je investering in meer duurzaamheid en zonnepanelen.

budget panelen 3. Stel je budget vast

Naast je doel is ook je portemonnee bepalend. Je moet het investeringsbedrag wel kunnen missen…

Buffer

Hou ook een financiële buffer aan voor direct onverwachte, grotere en noodzakelijke uitgaven. Met de online Nibud BufferBerekenaar bereken je deze persoonlijke adviesbuffer. Neem naast alle mogelijke kosten ook de nieuwe opbrengsten mee. Met zonnepanelen op je dak bespaar je immers direct; op je energierekening zullen de stroomkosten geheel of grotendeels wegvallen.

Subsidie

Controleer of jouw gemeente subsidie geeft voor het kopen van zonnepanelen. Kijk daarvoor op de gemeentesite of maak gebruik van deze Energiesubsidiewijzer.

Btw

Je kunt de btw terugvragen op de aankoopprijs en installatie bij de Belastingdienst.

Verzekering

Besef ook dat zonnepanelen die je koopt voor op je eigen dag deel uitmaken van je opstalverzekering welke je dan mogelijk moet verhogen. In andere situaties, bijvoorbeeld als huurder, heb je mogelijk een extra verzekering nodig.

Afhankelijk van je budget kan je zonnepanelen:

aantal zonnepanelen 4. Bepaal het aantal zonnepanelen

Naast de beschikbare ruimte op je dak is kan je ook doorrekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor je rendement. Dat kan met de gratis Woonbewust Woningscan maar ook op de site van veel aanbieders.

rendement zonnepanelen 5. Bereken je rendement

Bij energieleveranciers of via een opbrengstscan check je meestal vrijblijvend online:

Daarbij houdt zo’n online rekentool rekening met het aantal te plaatsen zonnepanelen op je dak, de zoninstraling en je stroomverbruik. Zelf doen kan ook; op je energierekening kan je zien hoeveel kWh stroom je huishouden verbruikt. Een gemiddeld zonnepaneel heeft een gemiddelde opbrengst van zo’n 213 kWh per jaar. Deel met die kennis je jaarverbruik door 213 x het aantal panelen om je besparing te achterhalen.

Stroom terugleveren blijft lonen

Het kan zijn dat je meer stroom opwekt met zonnepanelen dan dat je zelf nodig hebt. Daarvoor geldt een salderingsregeling voor zonnepanelen. Goed om te weten dat de wetsplannen om dit vanaf begin 2025 af te bouwen door de 1e Kamer in februari 2024 zijn afgekeurd. 100% Stroom terugleveren blijft dus lonen ook al is de verwachting dat energiebedrijven daarvoor terugleverkosten gaan berekenen. De Vereniging Eigen Huis geeft informatie hoe je je opgewekte stroom beter zelf kunt gebruiken zoals met een thuisbatterij.

details zonnepanelen 6. Check de details

 

Vermogen

Mogelijk kan je ook zonnepanelen met verschillende vermogens doorrekenen voor een nog meer nauwkeurige uitkomst. Zonnepanelen met een hoger vermogen kosten meer in aanschaf maar leveren hebben ook een hoger rendement.

Compleet pakket

De zonnepanelen kunnen los of als pakket worden aangeboden. Hoe dan ook moet het geheel natuurlijk compleet zijn en dan kan je pas goed vergelijken.

Meterkast

Hou er verder rekening mee dat er mogelijk een extra groep in de meterkast moet worden geplaatst. Check of vraag ook hoe de leiding naar het dak gaat lopen, dat kan en gebeurt niet altijd even fraai.

prijs kwaliteit zonnepanelen 7. Beoordeel prijs en kwaliteit

Let goed op de kwaliteit van de zonnepanelen want deze kan nogal verschillen. Ze zitten immers lange tijd op je dak. Beoordeel het vermogen en het merk van de zonnepanelen. Ook de kwaliteit van de benodigde omvormer en aansluitmateriaal is van belang. De garantie op de zonnepanelen en installatie kan een goede indicatie van de kwaliteit geven. Over een A-merk zul je meer terug kunnen vinden op de site en social media van de fabrikanten. Ook in de testbladen en op internet lees je er meer reviews van. Zijn er geen testen aanwezig dan beter gewoon niet kopen! Check ook wat internetfora voor gebruikerservaringen.

leveranciers zonnepanelen 8. Hou de leverancier tegen het licht

zonnepanelen voor je eigen dak keurmerk     zonnepanelen keurmerk      zonne-keurmerk

Een betrouwbare leverancier met continuïteit geeft de meeste zekerheid, ook voor later onderhoud of reparatie. Lees daarvoor ook ons bericht over overstappen naar een passende energieleverancier. Veel energieleveranciers werken samen met een installatiebedrijf. U kunt een vakbekwaam installatiebedrijf ook zelf opzoeken. Vraag de installatiemonteur gerust naar certificering en erkenningen door Stichting InstallQ of het speciale bedrijfscertificaat Zonnekeur-installateur van de branchevereniging DEPK. Zonnekeur is het Nederlandse keurmerk voor zonne-energie. Lidmaatschap van een branchevereniging geeft al een goede indruk van de kwaliteit van de leverancier. Veilig werken aan een veilige installatie is een vereiste!

offerte zonnepaneel 9. Offertes aanvragen

Met de nu opgedane basiskennis en je persoonlijke wensen kan je het beste een aantal offertes opvragen bij verschillende aanbieders. Overweeg of je ook een prijsopgave wilt doen voor het huren of leasen van zonnepanelen.

Gebruik deze handige offerte tool:

 

oriënteren zonneenergie 10. Oriënteer je breed


zonnepanelen voor je eigen dak

De aanbieders en installateurs van zonnepanelen kan je op verschillende plekken vinden.

Je eigen energieleverancier

Vaak exclusief voor klanten: zelf groene stroom opwekken met zonnepanelen:

Internet

Kijk online, bijvoorbeeld via overzichten als:

Special interest bladen

Deze, deels internationale magazines, gaan de diepte in:

Beurzen

Ook vak- en woonbeurzen kunnen een goede bron zijn:

Tot slot: zonnige tijden!

ZoKiesJe.nl hoopt dat je met deze hulpinformatie met veel plezier je woning duurzamer maakt. Dat genoegen zal je vast versterken doordat je overtuigt bent van de voor jouw beste keuze. We wensen je heel veel zonuren!

Heb je een vraag of aanvullende tip over de keuze van zonnepanelen voor je eigen dak of wil je samenwerken met ZoKiesJe.nl? Laat het weten via onze contactpagina.

Lees meer goede tips voor je huis >>


Schrijf je in voor de zonnige nieuwsbrief

 

 

14-02-2024

Tags: huis duurzaamheid besparen stroom zonnepanelen voor je eigen dak

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl