2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Starten met horecazaak? Checklist

Starten met horecazaak? Checklist

Wanneer jouw ideeën voor het starten van een eigen horecaonderneming steeds concreter worden, dan kan de tijd nu rijp zijn voor het starten van je eigen horecazaak. Welke stappen neem je dan? Lees onze checklist 'Starten met horecazaak':

Ondernemersplan Ondernemersplan opstellen

Maak een ondernemersplan, met hierin een concrete kosten en baten analyse, een onderzoek naar de doelgroep en een prognose over de te behalen resultaten. Dit ondernemersplan vormt de basis voor het krijgen van een bedrijfslening bijvoorbeeld.

Financiering Financiering

Ga je een bedrijfspand huren of kopen? Dat maakt nogal een verschil. Indien je wilt kopen zal je eerst moeten weten hoeveel financiering je daarvoor kunt krijgen. Ga hier dus alvast achterheen voordat je verder stappen onderneemt. En moet horeca apparatuur ook meegenomen worden in de financiering? Goed om deze zaken op een rij te zetten en de mogelijkheden te ontdekken. Een overbruggingskrediet is er een van.

Ondernemersplan Bedrijfspand om te starten met horecazaak

Heb je een geschikt pand op het oog? Past dit plan precies in je ondernemersplan - ook gezien de kosten en baten en de doelgroep? Het pand en locatie bepalen natuurlijk mede je succes in bepaalde gevallen (niet in het geval van catering). Er bestaan overigens restricties op bestaande horecapanden; voor verbouwen en herinrichten zal je vergunningen moeten regelen.

Vergunningen Vergunningen aanvragen

Als horeca onderneming heb je bepaalde vergunningen nodig, het is handig om deze aanvraag zo spoedig mogelijk in gang te zetten, zodat er geen onnodig tijdverlies optreedt. Denk aan de omgevingsvergunning; omwonenden kunnen immers bezwaar maken tegen horecaondernemingen. Maar ook de drank- en horecawetvergunning zijn nodig. Vergeet ook niet dat bij het schenken van drank een 'sociale hygiëne' certificaat nodig is (deze is aan een persoon gekoppeld). Er dient altijd iemand aanwezig te zijn van het personeel met zo'n certificaat toegekend.

Verzekeringen Verzekeringen

Zijn vergunningen en financiering rond? Zorg dan dat je goede bedrijfsverzekeringen afsluit; aansprakelijkheidsverzekering, brandverzekering etc.

KVK-inschrijving KVK-inschrijving

Bij aanvang van jouw onderneming schrijf je je in bij de KVK. Doe dit zo snel mogelijk nadat je vergunningen, financiering en bedrijfspand rond hebt. Je wilt immers gemaakte bedrijfskosten kunnen opgeven bij de belastingdienst en inkomsten kunnen genereren, Denk goed na over de bedrijfsvorm. ZZP'ers en een vennootschap onder firma's (vof's) zijn persoonlijk aansprakelijk in slechte tijden. Iets wat niet geldt voor een BV - bijvoorbeeld.

personeel vinden Personeel

Goed personeel weet van aanpakken, is doortastend en denkt mee. Ook belangrijk is het dat zij in het bezit zijn van horeca trainingen, ervaring hebben, de HACCP regels kunnen toepassen en indien van toepassing over een sociale hygiëne certificaat beschikken.

horeca inrichting Inrichting horeca apparatuur

horeca apparatuur

Minstens zo belangrijk is de inrichting van je horecaonderneming, evenals de horeca apparatuur. Horeca apparatuur en inrichting regel je doorgaans bij de groothandel. Alle apparatuur is HACCP bestendig en vervaardigd van RVS. Van grillplaten voor de horeca tot vaatwasmachines: alles is écht toegespitst op de horeca. Neem horeca vaatwassers in de spoelkeuken; binnen enkele minuten is de vaat klaar en kan het volgende krat met vuile vaat in enkele minuten worden gereinigd. Thuis is een dergelijke vaatwasser niet te plaatsen gezien het stroomverbruik en afmeting; in de horeca is hij echter broodnodig, voor een snelle verwerking van de vaat.

Horeca apparatuur bestaat dus altijd uit RVS, tot aan werkbanken toe, dit i.v.m. hygiëne (HACCP) en is gericht op een snelle bereiding of afhandeling.

boekhouding Starten met horecazaak tot slot

Overige stappen, zoals het nemen van een boekhouder, en het zoeken van een leverancier voor dranken bijvoorbeeld zijn ook nog te nemen. Denk goed na over wát je precies wilt schenken aan je klanten. Merken waarmee je in zee gaat, zeggen ook iets over jou als ondernemer.

[ Foto's Starten met horecazaak: ] Horecakeuken van Elle Hughes via Pexels | Grillplaat van de Horeca Grootkeuken WebShop.

Lees nog meer over Ondernemen >>


Blijf op stoom met de nieuwsbrief

 

20-05-2022

Tags: Starten met horecazaak ondernemen

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl