2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Natuurlijke voordelen van glutenvrij eten

Natuurlijke voordelen van glutenvrij eten

[Gastbijdrage:] Gluten is de verzamelnaam voor een groep eiwitten die voorkomt in graanproducten. Je vindt gluten van nature in alle graansoorten, zoals tarwe, spelt, rogge en gerst. Vanwege gezondheidsvoordelen kiezen steeds meer mensen voor een glutenvrij dieet, ook als zij geen glutenallergie hebben. In dit artikel lees je wat de voordelen zijn van glutenvrij eten.

minder darmklachten 1. Verlichting van darmklachten

Vrijwel iedereen is in enige mate (over)gevoelig voor gluten. Dit hoeft geen problemen op te leveren, maar in sommige gevallen levert het een verstoord darmmilieu op. Gluten kunnen namelijk de darmwand aantasten, met allerlei darmklachten ter gevolg. Als je last hebt van darmklachten, kan het vermijden van gluten deze klachten verlichten of zelfs voorkomen.

betere stemming 2. Zorgt voor een betere stemming

Gluten hebben invloed op de werking van (de processen in) onze hersenen. Zo remt het onder andere de aanmaak van het ‘gelukshormoon’ endorfine. Over het algemeen geldt: minder endorfine, betekent dat we ons minder blij voelen. Glutenvrij eten voorkomt dit en zorgt daardoor logischerwijs voor een betere stemming.

gewichtsverlies glutenvrij 3. Stimuleert gewichtsverlies

glutenvrij eten pakket

Gluten zitten vaak in behoorlijk calorierijke producten. Naast graanproducten als brood en pasta, bevatten bewerkte voedingsmiddelen namelijk ook vaak gluten. Snoepgoed, saladedressings en kant-en-klaar maaltijden; je vindt het overal in terug. Het eten van brood zonder gluten en andere producten met onnodige toevoegingen betekent dat je hoogstwaarschijnlijk minder calorieën binnenkrijgt. Dit kan gewichtsverlies in de hand werken. Je kunt gemakkelijk glutenvrij brood eten door het zelf te maken met je eigen broodbakmachine.

mooie huid en eten 4. Glutenvrij eten zorgt voor een mooiere huid

Gluten kunnen allerlei gistingsprocessen in ons lichaam stimuleren. Dit leidt er doorgaans toe dat ons lichaam de afvalstoffen die bij deze gistingsprocessen vrijkomen kwijt moet. Dit gebeurt onder andere via de huid. Dat kan puistjes en allerlei andere nare huidproblemen opleveren. Het schrappen van gluten, voorkomt dit proces en kan daardoor zorgen voor een mooiere huid.

meer energie 5. Zorgt voor een hoger energielevel

Gluten vallen allerlei processen in ons lichaam aan. Dit kost ons immuunsysteem vanzelfsprekend veel energie, terwijl dat niet nodig is. Glutenvrij eten oftewel een glutenvrij dieet zorgt ervoor dat het lichaam haar energie op een efficiënte(re) manier kan verdelen en zorgt daardoor voor een hoger energielevel.

Meer tips over Eten & Drinken vind je hier >>

[ Gastauteur en productfoto glutenvrij eten : ] Bakker Leo heeft traditionele bakkerijen in Almelo maar startte in 2015 als Bakker Leo Glutenvrij met de ontwikkeling van gezonde, glutenvrije broden in een aparte bakkerij. NB De hoofdvisual is van Henri Mathieu-Saint-Laurent via Pexels.

Ga ook voor de gezonde nieuwsbrief

 

20-03-2022

Tags: Glutenvrij eten Eten & Drinken

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl