2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Minder asfalt en meer straatmeubilair in stad

Minder asfalt en meer straatmeubilair in stad

Veel binnensteden worden steeds meer autoluw gemaakt ten gunste van voetgangers en fietsers. Het beleid is om de auto minder dominant te laten zijn in de stedelijke centra. Een voorbeeld vormt de gemeente Utrecht met de ‘Omgevingsvisie Binnenstad 2040’.

Minder auto’s en meer groen

De steden gaan werk maken door de stad autoluw te maken. Dit betekent minder ruimte voor de auto door wegen minder breed te maken, minder parkeerruimte en de snelheid te verlagen naar 20 of 30 kilometer per uur. Er worden fietsstraten gemaakt waar de auto een gast wordt. Het past in het klimaatbeleid waarbij getracht wordt de luchtkwaliteit te verbeteren door minder asfalt en meer groen en biodiversiteit. Meer straatmeubilair draagt bij aan de levendigheid van een stad.

Levendig centrum voor mensen

Een centrum waarbij voetgangers en langzaam verkeer bepalend zijn, maakt een stadcentrum levendig en veilig. Het bevordert het bewegen en is daarom ook nog eens gezond. In plaats van parkeerplekken kunnen er parkjes en andere groenvoorzieningen ontstaan of terrassen en speelplekken. Om dit te bereiken zal er anders gedacht moeten worden over de eigen auto als mobiliteitsmiddel. Nog steeds wordt per woning een eigen parkeerplek verlangd. De auto staat echter meer stil dan dat hij gebruikt wordt. Toch blijft het lastig om het gedrag van mensen met betrekking tot de eigen auto te wijzigen.

Meer straatmeubilair in de straat

stoel meer straatmeubilair

Door de terugdringing van de auto en het bevorderen van voetgangers zal de behoefte aan straatmeubilair toenemen. Het betreft dan vooral openbare banken, afvalbakken en passende verlichting. Meubilair dient duurzaam te zijn en passen in de omgeving. Er zijn vele goede voorbeelden van goed vormgegeven meubilair die lang mee gaan en bestand zijn tegen vandalisme.

Fraai meubilair werkt uitnodigend. Het inspireert het gebruik, maar is niet alleen functioneel. Het is een totaal beeld van een leefbaar stadscentrum waarbij bewoners en bezoekers centraal staan. De dynamiek wordt bereikt door mensen en niet door auto’s. Asfalt wordt groenvoorziening en de luchtkwaliteit wordt verbeterd.

Hier lees je meer over andere maatschappelijke thema's >>

[ Foto's meer straatmeubilair :] Erdi


Schrijf je in voor de betrokken nieuwsbrief

 

 

10-03-2022

Tags: Meer straatmeubilair

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl