Stemhulp gemeenteraadsverkiezingen 2022. Kies!
Op woensdag 16 maart 2022 zijn er in 334 gemeenten gemeenteraadsverkiezingen. De twee dagen hiervoor, op 14 en 15 maart is in elke gemeente ook al een aantal stembureaus open. Je hebt maar eens in de vier jaar de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op het beleid in jouw gemeente. Je kiest dan namelijk samen met andere stemgerechtigden de leden van de gemeenteraad in jouw gemeente. Maar welke partij ga je dit keer kiezen? Om het je gemakkelijk te maken, zetten we hieronder op een rij hoe en waar je je kunt oriënteren. Het overzicht geven we regelmatig een update richting de stemdagen. Inmiddels hebben we al 10 tips! We wensen je alle wijsheid met je stemkeuze met gebruik van onze stemhulp gemeenteraadsverkiezingen 2022.
Goed om eerst te weten
Met je stem draag je bij aan de samenstelling van het hoogste bestuursorgaan in jouw gemeente.
Zetelverdeling
Het centraal stembureau verdeelt op basis van de verkiezingsuitslag de zetels over de partijen. Daarna kent men de zetels toe aan de kandidaten met voldoende voorkeurstemmen. Voor restzetels is dan nog de volgorde op een lijst bepalend.
Taak gemeenteraad
De gemeenteraad bepaalt wat er in je gemeente moet gebeuren. Zij ziet daarbij toe op het werk van B&W (Burgemeester en wethouders). Het aantal inwoners van je gemeente is bepalend voor de omvang van de gemeenteraad. Deze kan variëren van slechts 9 tot maar liefst 45 leden. Daarbij is het aantal raadsleden (lees zetels) oneven om de stemuitslag steeds werkbaar te maken. Dat kan gaan om onderwerpen die jou en overige bewoners aangaan zoals:
- wonen (zoals de hoogte van de WOZ!) en werken
- fietspaden en wegen en
- sociale zaken.
Zij besluit hoeveel geld aan wat wordt besteed met een programmabegroting. Daarnaast besluit de gemeenteraad over gemeentelijke wetten.
Wil je meer heldere uitleg? Op de website Hoe werkt stemmen lees je alles over het stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen en je kunt er zelfs oefenen met stemmen. Door wie laat jij je vertegenwoordigen? Lees je goed in:
Het boek voor iedereen die meer over politiek wil weten>>
Belangrijke data
Voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022 ontvang je uiterlijk woensdag 2 maart je stempas. Meestal gelijktijdig maar uiterlijk maandag 14 maart krijg je de papieren lijst met het overzicht van de deelnemende politieke partijen en hun kandidaten toegestuurd, samen met alle benodigde steminformatie zoals de locatie en stemtijden. Je hebt dus nog wel even om je goed te oriënteren. Sterker nog dat kan je hier en nu al en ook steeds beter naarmate de verkiezingsdag nadert.
Stemwijzer, kieswijzer en stemhulp gemeenteraadsverkiezingen 2022 nodig?
Met deze 10 tips kies je goed:
1. Gemeentewebsite
2. Overzicht partijen
3. Online stemhulpen
4. Informatie op straat
5. Zoekmachine
6. Events
7. Sociale media
8. Landelijke standpunten
9. Lokale media
10. Strategisch stemmen
1. Via de website van je gemeente
Overheid.nl biedt een Register van Overheidsorganisaties dus ook van de 345 gemeenten in Nederland van A tot Z, inclusief websiteadres. De website van jouw gemeente geeft altijd actuele informatie over de gemeenteraadsverkiezingen, meestal in de vorm van een aparte verkiezingspagina met een overzicht met deelnemende partijen.
2. Met het overzicht van lokale en regionale partijen
Op de website van het Kennispunt lokale politieke partijen vind je dit actuele overzicht van lokale en regionale politieke partijen in Nederland. Op de pagina kan je een Excel-tabel downloaden van de gemeenten op alfabetische volgorde. Daarin staan per gemeente de partijen en hun website indien bekend.
Maar ook de BNR-website vermeld heel compleet:
- pdf-bestanden per gemeente van alle partijen, te bekijken via Google Drive;
- een landkaartje met een handige zoekfunctie naar de lokale partijen in je gemeente. Je ziet zo ook nog de lokale opkomst en uitslag van de vorige gemeenteraadsverkiezingen;
- een tabel waarin je kunt opzoeken in welke gemeenten er landelijke partijen meedoen met een lokale afdeling.
3. Via online stemhulpen
-
Stemwijzer
De website StemWijzer van ProDemos heeft inmiddels een aantal StemWijzers ten behoeve van de gemeenteraadsverkiezingen 2022 online staan. Zowel een kaartje als een dropdownlijst geeft aan van welke gemeente. Je kunt er ook een stemnotificatie instellen om vooral te gaan stemmen. Je vindt er verder goede uitleg, zelfs met een leesbare verkiezingskrant in gewone taal én een informatieve FAQ over deze verkiezingen.
Als jouw gemeente gebruik maakt van een stemhulp, zoals deze StemWijzer, dan zie je de meeste deelnemende partijen daar ook in opgenomen.
-
Peilingwijzer
De Peilingwijzer combineert de verschillende (landelijke) peilingen van I&O Research, Ipsos/EenVandaag en Kantar. De wijzer drukt de steun voor de partijen uit in Kamerzetels.
-
MijnStem
Op MijnStem.nl kan je op postcode of in een gemeentelijst op alfabet checken of de website een stemhulp voor jouw gemeente in de aanbieding heeft. Er staan er zeker 184 op (telling 1/3/22)! De site betreft een samenwerking tussen Citisens en DPG Media.
-
Kieskompas
Het Kieskompas is drie tot vier weken voor de stemdag compleet live. Je kunt er al checken of jouw stemhulp al live staat. Nadeel is dat je eerst de dropdown moet gebruiken om te achterhalen of er een stemhulp voor je gemeente actief is. Je leest er ook over de aanpak en onderbouwing.
-
Thematische Stemhulp Kiesklimaat
Weet je wat gemeenteraden, provincies en landelijke politici doen voor een toekomstbestendige (schone) economie? Kiesklimaat geeft aan de hand van de stemmingen van moties over dit thema een partijbeoordeling. Gemeten zijn tot nu toe Amsterdam, Haarlem, Arnhem en Oirschot. Meegewogen worden klimaatoplossingen, duurzame energie, biodiversiteit, verbeteren luchtkwaliteit en natuurbescherming. Zo zie je welke partijen het meeste aansluiten bij je voorkeuren in duurzaamheid.
4. Met informatie op straat
Nu de verkiezingsdatum nadert, zie je mogelijk verkiezingsborden op straat. Het geeft een kleurrijk beeld van de verschillende kandidaten en wijze van campagne voeren. Mogelijk ontmoet je buiten, meestal in een winkelstraat, kandidaten die flyers en dergelijke als verkiezingsmateriaal uitdelen.
5. Met een zoekmachine
Je kunt natuurlijk ook gewoon via een zoekmachine zoeken op de 'partijen gemeenteraadsverkiezingen 2022' samen met je gemeentenaam. Zo achterhaal je veelal ook de deelnemende partijen in je gemeente.
6. Tijdens verkiezingsevents
-
Verkiezingsshow De Kiesmannen
De Kiesmannen houden op 9 maart 2022 live een Amsterdamse Verkiezingsshow in Paradiso Amsterdam. Het wordt een spetterende show met optredens, humor en interactie met alle ballen op de Amsterdamse politiek. Zo stoom je jezelf klaar voor de belangrijkste verkiezingsthema’s. Dat komt ook van pas als je in een ander gemeente gaat stemmen. Ook buiten Amsterdam is er immers een wooncrisis en zware criminaliteit. En hoe denk jij over de klimaatdoelen en werkgelegenheid?
-
Het grote emancipatie debat
Zowel wel voor de gemeenteraadsverkiezingen als de Internationale Vrouwendag organiseert Stichting Yasmin 'Het grote emancipatie debat'. Het debat is gericht op Den Haag maar helpt je ongetwijfeld om je bewuster te maken over dit thema. Want wat gaan de nieuwe raadsleden in jouw gemeente doen om de positie van vrouwen te verbeteren? Dit debat kan je gewoon online volgen op vrijdag 11 maart van 9.30 tot 11.30 uur.
-
Diverse lokale verkiezingsdebatten
Bezoek ook eens een lokaal georganiseerd debat zoals in Utrecht het duurzame verkiezingsdebat van De Natuur en Milieufederatie Utrecht. Hou voor verkiezingsdebatten in jouw gemeente het lokale nieuws in de gaten. Of volg een commissie of raadsvergadering dat kan ook vaak online, bijvoorbeeld op YouTube (voeg je gemeente dan toe aan het zoekresultaat).
-
Hier jouw politieke event?
Laat het weten via de contactpagina!
7. Door sociale media te volgen
Je kent vast wel de accounts landelijke politieke partijen. Maar op populaire social media als Instagram, Facebook (link naar pagina's), Twitter en LinkedIn vind je ook social media accounts van regionale en lokale partijen. Het is dus een kwestie van de zoekbalk gebruiken en te volgen om meer gevoel te krijgen bij de energie en visies van deze partijen. Populaire hashtags zijn:
#GR2022
#gemeenteraadsverkiezingen
#gemeenteraadsverkiezingen2022
Interactie voor je standpuntbepaling is natuurlijk helemaal mooi!
8. Met de stand(punten) van de landelijke politieke partijen
Parlement.com geeft een actueel overzicht van de partijen in Tweede (en Eerste Kamer). Op de websites van deze landelijke partijen kan je nog eens goed naar de (landelijke) partijprogramma's en/of partijstandpunten kijken.
Besef ook dat het Coalitieakkoord 'Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst' de werkelijke uitgangspunten weergeeft van het uiteindelijke (landelijke) beleid. Weet verder dat er natuurlijk ook veel lokale partijen meedoen die geen landelijke politiek bedrijven. Interessant is ook de actuele, virtuele zetelstand van De Peilingwijzer. Deze combineert de verschillende (landelijke) peilingen van I&O Research, Ipsos/EenVandaag en Kantar en drukt de steun voor de partijen uit in Kamerzetels. Zo zie je hoe de bevolking 'er' inmiddels over denkt wat weer een indicatie kan zijn voor de gemeenteraadsverkiezingen. Misschien ben je wel een strategische stemmer?
Sommige partijen geven al informatie over de lokale deelname, politiek en ambities. In dat geval gaat daar het linkje naar toe hieronder.
Coalitie
- VVD (standpuntenoverzicht)
- D66 (wie zijn onze lokale lijsttrekkers)
- CDA (standpunten)
- ChristenUnie (standpunten)
Oppositie
- PVV (deelname in 30 gemeenten)
- PvdA (lokale afdelingen)
- SP (standpunten)
- GroenLinks (bij jou in de buurt)
- Forum voor Democratie (overzicht deelname 50 gemeenten)
- Partij voor de Dieren (onze idealen)
- Volt (overzicht deelname 10 gemeenten)
- Het Juiste Antwoord (JA21) (standpunten)
- SGP (lokale deelname)
- DENK (overzicht deelname 18 gemeenten)
- 50PLUS (overzicht huidige vertegenwoordiging in 18 gemeenten)
- BoerBurgerBeweging (BBB) (geen lokale deelname, andere lokale partijen kunnen zich wel als 'BBB Bondgenoot' extra profileren in hun campagne)
- Bij1 (overzicht lokale afdelingen, deelname in 5 gemeenten)
Support
- OPNL (Onafhankelijke Politiek Nederland) is een landelijk samenwerkingsverband van regionale partijen, alleen in 1e Kamer (campagne voor ondersteuning lokale partijen).
Geef het door via onze contactpagina!
9. Met gebruik van de lokale media
Er is geen mooiere bron dan de raadsvergaderingsverslagen over actuele en lokaal politiek gevoelige onderwerpen. Die staan meestal in de lokale media. Dit zogenaamde 'suffertje' moet je niet onderschatten en krijg je vast periodiek op de mat en mogelijk is er zelfs een eigen website van. De huis-aan-huisbladen komen ook vaak met een verkiezingskrant. Lokale radiostations doen ook vaak verslag van de lokale politiek. Je vindt je lokale station vast terug in dit mooie overzicht van lokale radiozenders. Stem af om te stemmen!
10. Door strategisch te stemmen?
Interessant is ook de actuele, virtuele zetelstand van De Peilingwijzer. Deze combineert de verschillende (landelijke) peilingen van I&O Research, Ipsos/EenVandaag en Kantar en drukt de steun voor de partijen uit in Kamerzetels. Zo zie je hoe de bevolking 'er' inmiddels over denkt, wat weer een indicatie kan zijn voor de gemeenteraadsverkiezingen. Misschien ben je wel een strategische stemmer en heb je een bepaalde coalitie voor ogen? Hoe dan ook is het extra leuk om je dan te verdiepen in een van deze boeken over verkiezingen en stemmen.
Help mee en deel onze stemhulp gemeenteraadsverkiezingen 2022
Hopelijk inspireert dit bericht je om actief na te denken over de lokale politiek zodat je goed onderbouwt gaat stemmen. Laat het graag weten als je nog een aanvulling hebt voor dit blog. Dat kan een stemwijzer, event of andere bron zijn die stemmers helpt. Delen draagt ook vast bij aan een mooie opkomst! Meer over onze maatschappij >>
Steun ZoKiesJe.nl, koop bij bol.com via deze banner:
Stem in met de gratis nieuwsbrief
16-03-2022 Deel