Zo kies je voorbereid de beste gratis VPN
Met een VPN is het mogelijk om je online privacy te vergroten. Je versleutelt alle internetverkeer en bovendien wordt je eigen IP-adres vervangen door het IP-adres van de aanbieder. Op die manier kun je je eigen IP-adres onzichtbaar maken en is het zelfs mogelijk te doen alsof je uit een andere locatie in de wereld komt. VPN’s zijn er zowel betaald als gratis. Een gratis VPN kiezen is niet gemakkelijk, omdat je op verschillende factoren moet letten. Niet alle gratis VPN’s zijn namelijk even privacy-vriendelijk, snel, of je loopt tegen andere beperkingen op.
Waarom je op moet letten met een gratis VPN
Een gratis VPN lijkt heel aantrekkelijk. Je kunt immers anoniemer internetten via een versleutelde verbinding. Maar soms is goedkoop duurkoop, vooral op het gebied van je privacy. Bij sommige diensten moet je namelijk je persoonlijke gegevens achterlaten. Bijvoorbeeld je e-mailadres om je een nieuwsbrief te sturen of het delen van een twitterbericht dat je gebruikmaakt van de dienst. Daarnaast is een gratis VPN niet altijd even veilig. En verder kun je bij een gratis VPN tegen verschillende limieten zoals een datalimiet of een snelheidslimiet aanlopen. Er is een gebrek aan privacy en het is ook mogelijk dat er toch gegevens gelogd worden, die vervolgens worden doorverkocht aan adverteerders of overheden. Bij het kiezen van een gratis VPN moet je dus goed opletten.
Is een gratis trial wel veilig?
Een gratis trial is doorgaans een beter idee dan een gratis VPN. Een trial is een proefperiode van een betaalde VPN. Een betaalde VPN is een stuk veiliger en biedt je ook meer voordelen. Denk bijvoorbeeld aan ongelimiteerde data en snellere verbindingen. Doorgaans staat de klantenservice dag en nacht voor je klaar en krijg je bij problemen snel een reactie. Bovendien bieden de meeste betaalde aanbieders toegang tot verschillende streamingdiensten.
Een premium VPN kun je doorgaans uitproberen via een gratis trial. Een betaalde VPN kost maar 2 euro per maand en kun je 30 dagen testen. Daarna krijg je je geld terug als je ontevreden bent. Een gratis trial is dus een stuk veiliger dan een gratis VPN.
De beste gratis VPN
Wil je echt niet betalen voor een VPN, dan ben je aangewezen op de gratis VPN-diensten. Deze diensten hebben allerlei addertjes onder het gratis. Zo is het mogelijk dat jouw dataverkeer weer beschikbaar wordt gesteld aan andere klanten of wordt bijgehouden welke websites je opvraagt, zodat die informatie kan worden verkocht aan adverteerders. Een gratis VPN gebruik je meestal om tijdelijk blokkades te omzeilen en niet om anoniem en met de grootste privacy te internetten. Een gratis VPN is lang niet altijd veilig. We hebben al vaker gezien dat miljoenen gegevens van klanten op straat kwamen te liggen.
Datalimiet
Ten eerste heb je soms te maken met een datalimiet. Je kunt dus op volle snelheid zonder problemen gebruik maken van een gratis VPN. Maar je mag bijvoorbeeld niet meer dan 10 GB per maand gebruiken. Daar ben je op volle snelheid zo doorheen. Daarna moet je een betaald abonnement afnemen of een maand wachten. In sommige gevallen is het mogelijk om gratis extra data bij te ‘kopen’. Bijvoorbeeld door over de dienst te twitteren of je in te schrijven op een nieuwsbrief. Dat is uiteraard niet erg privacy-vriendelijk. Bij de meeste diensten kun je na het datalimiet de gratis VPN nog wel gebruiken, maar wordt je snelheid fors verlaagd.
Snelheidslimiet
Wil je geen datalimiet, dan heb je bij de meeste gratis VPN’s te maken met een snelheidslimiet. Je kunt dan dus onbeperkt gebruikmaken van de dienst, maar de verbinding is een stuk trager dan je eigen verbinding. Daardoor wordt je geduld behoorlijk op de proef gesteld, zeker als je bijvoorbeeld een torrent aan het downloaden bent. Sommige andere aanbieders hebben geen datalimiet of snelheidslimiet, maar de servers zijn dan behoorlijk traag als gevolg van overbelasting. Je moet de server immers met verschillende andere gratis gebruikers delen.
Weinig locaties
Een gratis VPN kan ook een ander nadeel hebben: te weinig locaties. Sommige aanbieders hebben maar tien servers in drie verschillende landen. Dat is genoeg als je even een ander IP-adres in Nederland nodig hebt, of snel verbinding wilt maken met de Verenigde Staten. Maar veel andere locaties zitten er niet tussen. Toch zijn er ook aanbieders die het mogelijk maken om meer locaties te gebruiken. Er is dus altijd een compromis dat je moet maken: wil je meer locaties en minder snelheid, wil je meer snelheid en een datalimiet, of wil je geen snelheid en datalimiet en inruilen op locaties?
De beste keuze maken
De beste keuze maken voor een gratis VPN valt dus niet mee. Maar het is niet onmogelijk. Alle aanbieders hebben voordelen en nadelen. De verbinding is te traag om mee te 'torrenten' of je loopt tegen een datalimiet aan. Maar toch kan een gratis VPN heel nuttig zijn. Bijvoorbeeld als je een weekje naar een land gaat waar de NOS of sociale media geblokkeerd zijn (zoals Turkije). Op die manier kun je deze websites toch bezoeken, zonder dat je meteen aan een abonnement vastzit.
Laat je VPN-tips en ervaringen graag weten via de contactpagina.
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief
[Bron:] VPNGids.nl [Foto:] Stefan Coders via Pexels
04-12-2021 Deel